Sadnja bagrema i sanacija deponije u Sivcu

Obaveštenje
5. marta 2021.
Obaveštenje
12. marta 2021.

Sadnja bagrema i sanacija deponije u Sivcu

Sivčani su i ovog vikenda iskoristili lepo vreme i nastavili da uređuju svoje mesto. Danas se radilo na dve lokacije. Prva akcija, koju je organizovala Mesna zajednica Sivac na inicijativu građana, sprovedena je kod velikog mosta gde je zasađeno 300 mladica bagrema, rekao nam je Milenko Rajić, sekretar Mesne zajednice Sivac i dodao da je ovo samo jedna u nizu akcija koje su planirane ovog proleća. „U prethodna tri meseca zasađeno je hiljadu sadnica bagrema i četiri stotine sadnica topole“, rekao je Rajić.

Na drugoj lokaciji je sanirana divlja deponija. Reč, o staroj sivačkoj deponiji gde su građani iznosili i građevinski otpad i smeće i zatrpali prilaz njivama.

-Nakon uspešne akcije na saniranju divlje deponije na ulazu u Sivac Mesna zajednica i JKP „Radnik“ su odlučili da reše i problem divlje deponije na lokaciji gde se nekada nalazila sivačka deponija. Nekontrolisano bacanje smeća otežalo je prolaz poljoprivrednim proizvođačima  do njiva, a i smeće se širilo po oranicama što je i veliki ekološki problem, rekao je sekretar Rajić.

Iz Javnog preduzeća „Radnik“, koje sanira pomenutu deponiju građanima je upućen apel da ne iznose smeće na mesta koja nisu predviđena za to. Željko Madžarev, direktor, JKP „Radnik“ Sivac je zamolio građane da se prvo konsultuju sa komunalnim radnicima ili odu u Mesnu zajednicu gde će dobiti informaciju na koji način i gde da odlažu otpad i naglasio da se na divljoj deponiji koja se sanira može odlagati isključivo građevinski otpad, a sve ostalo smeće na postojećoj deponiji.

Osim redovnog čišćenja i održavanja zelenih površina JKP Radnik i Mesna zajednica Sivac u saradnji sa udruženjima građana, lovcima i ribolovcima nastaviće i naredog vikenda da rade, a kako je najavljeno u okviru sledeće akcije biće obavljena sanitarna seča drveća na Malom Staparu i sadnja bagrema na nekoliko lokacija.